top of page

GLAZUUR 

Al mijn glazuren maak ik zelf en dat is een heel bewuste keuze. Ik werk dus nooit met kant en klare glazuren die te koop zijn op de markt. 

Het is algemeen geweten dat het ontwikkelen van glazuren een complexe zoektocht is, waarbij een kleine wijziging een groot verschil maakt. Een fascinerende wereld ging voor me open! Het leren begrijpen van een glazuur, met zijn chemische processen, veel testjes en proefjes doen, trial and error. Om uiteindelijk de controle te hebben met een stabiele glazuur als resultaat. Heerlijk! 

_R8R8593 bewerkt web_edited_edited.png

LOW IMPACT

Door met eigen glazuren te werken, heb ik niet enkel mijn persoonlijke, unieke kleuren. Ik heb ook de controle over de samenstelling van de glazuur en de gebruikte oxides. Maar ik had gemerkt dat er regelmatig grondstoffen gebruikt worden waar ik me vragen over stelde.  

 

Dus ben ik nog een stapje verder gegaan. Ik heb onderzoek gedaan naar alle grondstoffen. Zo heb ik per grondstof enkele criteria opgesteld waar ik veel belang aan hecht: 

 

  • Waar wordt het ontgonnen? Binnen of buiten Europa, in lage loonlanden, …?

  • Is het schaars? Komt het voldoende voor op aarde? 

  • Zijn er reststromen bij het ontginnen (afval)?

  • Is het milieuverontreinigend? Hoe is het gesteld met het milieu in de omgeving van de mijnen waar het ontgonnen wordt? 

  • Is het schadelijk voor de mensen die ermee werken? 

SCORE

De som van de score op bovenstaande 5 criteria, geeft aan in welke mate de glazuur een ‘low impact’ heeft op mens en milieu. Hoe hoger de score, hoe beter.

 

Een glazuur bestaat steeds uit min 95% basisrecept en max 5% kleurende oxides.  

 

  1. Mijn basisrecept is volledig low impact! Het heeft dus een maximum score en bevat GEEN schadelijke of schaarse grondstoffen. 

  2. Kleurende oxides: ook voor deze kleine verhouding in het geheel (max 5%), is mijn doel: maximum aan kleur met minimum aan oxides!  

 

Het is onmogelijk om een gekleurde glazuur te bekomen, zonder kleurende oxides toe te voegen. Als er geen kleurende oxides zouden gebruikt worden, zouden we allemaal uit witte borden eten. Het zijn net die kleurende oxides die zelden ‘low impact’ zijn. Maar er zijn gradaties. Daarom wil ik goed weten waarmee ik bezig ben, bewuste keuzes maken en dit delen met jullie ahv de score’s die je kan vinden bij mijn glazuren. 

_R8R8800 bewerkt web.jpg
bottom of page